tisdag 16 april 2013

Funderingar kring en Pizza

Bröderna M, en trevlig restaurang med en meny som finns på många restauranger i Sverige - pizza, burgare, pasta. Vi pratade länge om hur det blivit så och när dessa rätter smög sig in i den svenska mattraditionen. Finns det någon en liten ort i landet som saknar pizzeria? Jag som är äldst av oss fyra minns hur jag från studentlivet i Lund åkte till storstaden Malmö för att äta pizza på det som då var hotell StJörgen. Nytt och spännande tyckte man då. Säkert var det skinka, ost och tomater som erbjöds och inte som nu ett femtiotal försvenskade varianter där endast fantasin tycks sätta gränser (eller är det kanske smaken). Det var mitt minne av den första pizzan medans de andra knappt mindes detta för då var redan pizzan etablerad bland den svenska husmanskosten.

Den godaste pizzan, den hade vi alla ätit i Italien. Dock inte samtidigt men det kan vi ju ändra på i framtiden. Den var iallafall tunn och frasig, täckt med tomat, ost och basilika. Margeritha, den som står överst på de flesta pizzamenyer - som en hyllning till ursprunget eller för att den är billigast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar